TUZ ŞEHRİ ÇANKIRI-1 « Kırşehir Anadolu Haber

TUZ ŞEHRİ ÇANKIRI-1

Bu haber 31 Aralık 2023 - 15:39 'de eklendi ve 261 views kez görüntülendi.

      En çok merak edip görmek istediğim illerimiz birisi de Çankırı’ydı. Sebebini bilmiyorum ama hep aklımın bir köşesinde Çankırı ismi ön plana çıkıyordu. İç Anadolu Bölgesi’nin bütün illerini yolum düşmüş gezip/görme imkânını bulmuştum. Acaba diyorum bölgemizdeki göremediğim tek ilin Çankırı oluşundan mı yoksa başka bir cazibesi midir bendeki bu merak halâ nedenini anlayamadım.

      Çok sevdiğimiz değerli insan aynı davanın pınarında su içtiğimiz Prof. Dr. Harun Çiftçi dostumuzun Çankırı Karatekin Üniversitesi’ne Rektör olması bu ili görmemize vesile oldu.

      Ahi Meclisimizin toplantısını ilk defa Kırşehir dışında Çankırı’da bulunan meclis üyemiz Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi Bey’in misafiri olarak yapacağımızı grubumuzdaki duyurudan okuyunca hem kadim bir dostumuzu ziyaret hem de bölgemizde görmek nasip olmayan hayalimdeki şehri tanıma fırsatını yakaladığım için çok mutlu oldum

      Bu ziyaretin yapılmasını sağlayan Ahi Meclisi Başkanımız değerli Kazım Ceylan Hocama ve Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Harun Çiftçi Hocama çok teşekkür ediyorum.

      Aralık Ayı’nın biri Cuma Günü saat 08,00’de Prof. Dr. Veli Ünsal, Prof. Dr. H. Ömer Beydoğan, Doç. Dr. Mahsut Yiğitbaş, Ahi TV. Sahibi Hasan Eraslan, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Emin Turpçu, iş adamı Uğur Selçuk, Kırşehir Eski Belediye Başkan Yardımcısı Emre Şahinci, Akpınar Eski Belediye Başkanı Mustafa Karahan, emekli H. İbrahim Oflaz ve Şair MHP Kırşehir Eski İl Başkanı Veysel Turgut Kırşehir’den Çankırı’ya doğru yola koyulduk.

      İçimizden bazı arkadaşlar daha önce Çankırı’yı ama ben ve üç/dört arkadaş ilk defa görecektik. Diğer arkadaşlar nasıl bir Çankırı hayâl etmişlerdir bilmiyorum ama ben etrafı ormanlıklarla kaplı yemyeşil bir şehir düşlüyorum.

      Arabanın içinde ikişer üçer gruplar halinde sohbetler devam ederken ara sıra diğer gruplara da iştirak ediyorduk. Hoş sohbetler neşeli bir ortam arada bir Halil İbrahim Oflaz’ın sesini yükseltip “Benim asıl diyeceğim şu…” diye başlayan sözüyle dikkatler o tarafa çekilse de biraz sonra her grup kendi konusuna dönüyor.

      Kırıkkale çıkışında Çekirdekçi’de bir çay molası ve yola devam. Sohbetler, şakalaşmalar derken Kalecik İlçesi’ni çoktan geçmiştik. Ben halâ göreceğimiz Çankırı’yı hayalimden canlandırıp merakımın sona ereceği zamanı düşünüyorum. Yine H. İbrahim Oflaz’ın yükselen sesiyle “ Evet arkadaşlar Çankırı’ya geldik, şu sol tarafımızdaki yer buranın en ünlü yemeği Sarımsaklı Et’i ile meşhurdur.” Yemeği anladık iyi de Çankırı’nın etrafındaki yemyeşil ormanlık nerede? Şaşırmadım dersem yalan olur.

      Şehrin bir tarafından girdik öbür tarafından çıkıp Çankırı Karatekin Üniversitesi’nin bulunduğu kampüse doğru gidiyoruz. Yol çalışmaları var, büyük bir tepeye tırmanıyoruz oldukça yüksek bir yer. Kampüsün giriş kapısında güvenlik görevlileri Kırşehir’den geldiğimizi duyunca koşarak gelip rektörlüğün yerini tarif ettiler.

      Rektörümüz değerli insan Prof. Dr. Harun Çiftçi’yi makamında ziyaretimizi Ankara’dan gelecek olan Ahi Meclisi Başkanımız Emekli Öğretim Görevlisi Kazım Ceylan Hocamızın da katılımıyla yapacağız. Onbeş dakikaya kadar kampüste olacağını söyledi. Bizde bu zamanı girişteki kafeteryada birer çay içerek değerlendirelim diye düşündük. Arabamızdan inip toplu olarak bir hatıra fotoğrafı çekildik. Güvenlik görevlileri haber vermiş olacak ki yanımıza bir araba durdu, arabada inen tanıdık bir değerli hemşerimiz Kırşehir’den Rektör Beyle beraber giden Personel Daire Başkanı Ünal Hendek Beydi sarıldık hasret giderdik. Rektörümüz vardı, Ünal Hendek hemşerimiz vardı Çankırı bize Kırşehir gibi sıcacık geldi.

      Kafeye girmeden hemen Rektörlüğe götürdüler, orada can dostumuz gönüldaşımız Rektör Prof. Dr. Harun Çiftçi ve mesai arkadaşları bizi karşıladılar. Kucaklaşmalar o kadar samimi idi ki duygulanmamak elde değildi. İkramlar, sohbetler gülen yüzler ne güzeldi dostların buluşması. Bu arada Kazım Ceylan Hocamda dört arkadaşıyla birlikte makama geldiler. Muhabbet iyice koyulaştı ama Cuma Namazının zamanı da yaklaşıyordu. Ahi Meclisimizin Rektörümüze aldığı hediyeyi meclisimiz adına Ahi TV sahibi Hasan Eraslan taktim ettiler.

      Hep beraber üniversite camisinde Cuma Namazımızı eda ettik. Samimi bir ortamda öğle yemeğimizi yedik.

      Tarihçi yazar Kazım Ceylan Hocam ile birlikte Ankara’dan gelen birbirinden değerli Mesvak Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Konaklı, Doç. Dr. Danar, İnsan ve Kalite Derneği Başkanı Sami Öztürk, İlahiyatçı Emekli Bakanlık Müfettişi Cemil Alper Beylerle tanışma fırsatımız oldu. Kendiriyle iki gün gibi kısa zamanda olsa birlikte çok güzel vakit geçirdik.

      Bir Ahi Rektörün ziyaretçileri Ahi Meclisi üyeleri olunca elbette ki üniversite öğrencilerine ve ilgi duyan üniversite personeline Ahilik ile ilgili bir konferans verilmesi gerekirdi. Ahi Meclisi Başkanımız Tarihçi yazar Kazım Ceylan Hocamız akla gelen ilk isimdir. Çankırı Karatekin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda Rektörümüzün açılış konuşmasından sonra Kazım Ceylan Hocamız salonu dolduran dinleyicilere “ MEDENİYETİMİZİN VE BİRLİĞİMİZİN MAYASI AHİLİK SİSTEMİ” konulu konferansını verdi. Öyle akıcı bir anlatım yaptı ki bir saati aşan bir zamanda herkes usanmadan pürdikkat dinledi. Soru/cevap bölümü de bir hayli uzun sürdü. Bundan da anlaşılıyor ki Ahilik Anadolu’da maya tutmaya başlamış.

      Ahiliğin bugünlere taşınmasında en çok emeği geçen Ahi Baba Mustafa Karagüllü’yü de unutmamak gerekir, kendisini rahmetle anıyoruz. Şimdi ise yerel ve ulusal televizyonlarda, radyolarda, yurt dışında, kurumlarda, üniversitelerde Ahilik ile ilgili konferanslar veren, programlar yapan Kazım Ceylan Hocamıza sağlıklı uzun ömürler diliyorum.

      Bundan sonra Çankırı’nın önemli yerlerini görmek için hızlı bir şehir turuna başladık. İlk önce gelecek yıllarda Çankırı Turizmine çok katkıda bulunacak Tuz Mağarasına (Yeraltı Tuz Şehri) gittik. Tuz ve tuzun kalitesi ile ön plana çıkan Çankırı Yeraltı Tuz Şehriyle dikkatleri üzerine çekecektir. Çok büyük bir alana sahip olan bu yerde tarihin çeşitli dönemlerine ait kalıntılar bulunmaktadır. Orada bulunan satış yerinde yemeklik ve süs eşyası olarak kullanılacak tuzlardan taşıyabileceğimiz kadar satın aldık. Şehrin 18 km dışında olan bu güzel yeri görmeyen Çankırı’ya gittim demesin.

      Rehberlerimiz bize hızlı hareket etmemizi göreceğimiz çok yer olduğunu hatırlattılar. Rehberlerimiz deyince hemen aklıma bizleri memnun etmek için ellerinden gelen bütün imkânlarını kullanan güzel insanları da size tanıtmak geldi. Üniversite Personel Daire Başkanı hemşerimiz Ünal Hendek, SKS Daire Başkanı Murat Yıldırım, Özel Kalem Müdürü Ahmet Rıdvan Topkara, Şube Müdürleri İsa Özdemir ve Halim Aydın Beyler.

      Yeraltı Tuz Şehri’nden sonra yol kenarı mezarlar ve özelliğini kaybetmemiş eski evlerle çevrili Tarihi Çankırı Kalesi’ni ve 1074 yılında Çankırı’yı fetheden Alparslan’ın komutanlarından Emir Karatekin’in Türbesi’ni ziyaret ettik. Karatekin Türbesi dünya durdukça bu toprakların mülkiyetinin tapusu Türkler’indir diyen bir mühür gibi vurulmuş kalenin üzerine.

VEYSEL TURGUT     KIRŞEHİR
Veysel TURGUT
Veysel TURGUTveyselturgut@kirsehiranadoluhaber.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.