“Milletimizin dehasının gelişmesi ve bu sayede lâyık olduğu uygarlık düzeyine ulaşması, hiç kuşkusuz ki, yüksek meslekler sahiplerini yetiştirmekle ve millî kültürümüzü yüceltmekle mümkündür.”
Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1922 yılında söylemiş, ne öğüt vermiş bizlere.
Sanki İyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği Ahiliği adres göstermiş.
Bu yıl 37.’sini kutlayacağımız Ahilik Haftası 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
Kutlamalar Anadolu Kültürünün Başkenti, Ahiliğin ana vatanı KIRŞEHİR merkez olmak üzere 81 İlimizde kutlanacak.
Kutlu olsun.
Yok olmaya mahkum ettiğimiz Kültürümüzün başında ne yazık ki Ahilik Kültürü geliyor. Temel prensipleri Akıl, Bilim, Ahlak ve Çalışma olan Ahilik, hafta süresince çeşitli etkinlikler düzenlenerek kutlanacak. Geçtiğimiz yıllarda da aynı türde değişik yazılar yazmış konu hakkındaki görüş ve önerilerimi siz değerli okurlarımla paylaşmıştım. Her yıl herkes bir şeyler söyler, kimimiz haklı ya da haksız en ağır şekilde eleştirir, yazar çizer, sohbetlerde bu konuyu gündeme taşırız. Ama hiç birimiz Ahiliğin temel prensipleri üzerinde durmayız ne yazık ki. Ahilik nedir, Ahilik kültürü nedir, neye yarar, toplumsal yaşantımız içerisinde bizlere neler verir, neler alır, yaşantımıza ne gibi katkılar sağlar, Ahi esnafı ne yapar-ne yapmaz gibi daha birçok konuyu maalesef hep görmezden geldik, gelmeye de devam ediyoruz. Toplum olarak bizim olana sahip çıkmamaya, göz göre göre yok olmasını seyretmeye devam ediyoruz.
Kırşehir olarak öncelikle Ahiliğe sahip çıkarak kendi üzerimize düşeni yapma gayreti içine girmeliyiz ve bir kez daha üstüne basarak tekrarlamak istiyorum.
BİZİM OLANA BİZ SAHİP ÇIKMALIYIZ.
Her kutlama sonrası Esnafın kendi bayramına sahip çıkmadığından şikayet ederiz. Ederiz de Bayramda esnaf için yapılan ne var ona pek bakmayız nedense. Her neyse. Kısır çekişmeleri bir kenara bırakıp öncelikli yapılması gereken bir kere bizim olanı sahiplenelim, ondan sonra eksiklikleri, yanlışlıkları, yapılan yada yapılmayanları kendi içimizde değerlendirelim.
Her kim olursanız olun, hangi düşünceye sahip olursanız olun, hangi partili olursanız olun, esnaf olun, memur olun, işçi olun, işsiz olun, ev kadını olun, çocuk olun, genç olun
Ahilik haftası kutlamalarına katılın ve bayramımızı en coşkulu şekilde kutlayalım.
Kapısına gelen müşteriye; “ Ben siftah yaptım, yan komşum henüz siftah yapmadı, ondan alış veriş yapın” denilebilen bir kültürü yok etmeyelim.
Başta esnaflarımız olmak üzere, bütün Kırşehir’i; İlçesi, Kasabası, Köyü, mahallesi her nerede yaşıyorsanız ayrımsız herkesin kutlamalara katılmasını arzu ediyorum. Bütün yöneticilerimizin isteği de aynı yönde.
Başta Siyasi partilerimiz olmak üzere, Basın camiamız, Sivil toplum kuruluşları, odalar, resmi ve özel kurum ve kuruluşlar ile çalışan, çalışmayan, emekli her kim varsa meydanları dolduralım, kutlamalara en coşkulu şekilde katılalım.
Geçtiğimiz yılların birinde ayrıntılı olarak yazdım. Tekrar gündeme getirmek istemiyorum. Birileri gözlerini dikmiş, Kutlama merkezinin Kırşehir’den alınmasını bekliyor. Biz buna fırsat vermeyelim.
Haydi Pazartesi gününden itibaren kutlamalardayız.
Galın sağlıcakla.
ÖNEMLİ NOT: Geçtiğimiz günlerde İlimiz Yerel bir Haber Sitesinde AKP İl Başkanı Sayın Seher Ünsal’ın bir açıklaması yer aldı. Doğruluğunu tam bilmiyorum ama şu ana kadar aksi yönde bir açıklama olmaması bu talihsiz beyanın doğru olduğunu gösteriyor.
Başkan Ünsal’ın talimatıyla Kırşehir’de yakın zamanda bazı üst düzey bürokratların görevden alınacağı yönündeki açıklama. Güya görevlerini yapmayanlar mış.
Hanımefendi talimat verecek Kırşehir’in bürokratları değişecek. Vay be işe bak sen.
AK partide değişim rüzgarları esiyor ya, bana göre hanımefendi kendini garanti altına amaya çalışıyor. Yada kişilere göz dağı verip önünde el pençe divan durmalarını bekliyor.
Şu kutlamaları tamamlayalım, Neşet Baba’yı da bi analım. Sıra ona gelir inşallah.