CHP Kırşehir Milletvekili Metin İLHAN, TBMM Genel Kurul toplantısında çiftçilerin borç yapılandırmasıyla ilgili hiç bir girişimde bulunulmamış olmasını gündeme getirerek üreticiyi zorlayan söz konusu durumun hükümet yetkililerince ivedilikle değerlendirmeye alınması ve düzenlemelerin başlatılması gerektiğini belirtti.
İLHAN: “HÜKÜMET OYALAMA TAKTİĞİ İLE ÇİFTÇİNİN İÇİNDE OLMADIĞI FARKLI BİR YAPILANDIRMA GERÇEKLEŞTİRDİ.”
İLHAN, yaklaşık 500 milyar liralık kamu alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören torba yasada ne yazık ki çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir düzenlemenin yer almadığına değindi ve hükûmetin ustaca bir oyalama taktiği kullanarak sadece Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün kooperatiflere kullandırdığı kredilerle ilgili bir yapılandırmaya gittiğine vurgu yaptı.
%22’YE VARAN YÜKSEK FAİZLİ ÇİFTÇİ BORÇLARININ İVEDİLİKLE UZUN VADELİ VE FAİZSİZ ŞEKİLDE YAPILANDIRILMASI ŞARTTIR!
Son olarak çiftçinin içinde bulunduğu darboğazın aşikar olduğunun altını çizen CHP Milletvekili İLHAN, artık çiftçinin entübe olmuş ve iflas gerçeğiyle karşı karşıya kaldığını, Covid sebebiyle gıda tedariki açısından büyük riskler önümüzde dururken hükûmetin ise bunu görmezden gelemeyeceğini de ekleyerek bir an önce, yüzde 22’ye varan yüksek faizlerle borçlandırılmış çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve devlet bankalarına olan borçlarının faizlerinin silinerek faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılması gerektiğini söyledi ve sözlerini noktaladı.MET
Yaklaşık 500 milyar liralık kamu alacağının yeniden yapılandırılmasını öngören torba yasada ne yazık ki çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifleri ve Ziraat Bankası borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili bir düzenleme yer almadı. Hükûmet ustaca bir oyalama taktiği kullanarak sadece Tarım ve Orman Bakanlığı ile Orman Genel Müdürlüğünün kooperatiflere kullandırdığı kredilerle ilgili bir yapılandırmaya gitti. Bakınız, buradan çiftçimizin içinde bulunduğu darboğazı uzun uzadıya açıklamaya gerek yok. Zira, artık çiftçimiz entübe olmuş ve iflas gerçeğiyle karşı karşıya kalmıştır. Hükûmet bunu görmezden gelemez, hele ki Covid sebebiyle gıda tedariki açısından büyük riskler önümüzde dururken. Bu sebeple, bir an önce, yüzde 22’ye varan yüksek faizlerle borçlandırılmış çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine ve devlet bankalarına olan borçlarının faizlerinin silinerek faizsiz olarak uzun vadeli yapılandırılması gerekmektedir.