ULUSAL VE YEREL BASINDAN SEÇMELER « Kırşehir Anadolu Haber

ULUSAL VE YEREL BASINDAN SEÇMELER

Bu haber 30 Ocak 2021 - 15:55 'de eklendi ve 452 views kez görüntülendi.
– Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Resmi Gazete’ de yer alan genelgede, Türk dili ve medeniyetinin temel taşlarından biri olan Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı nedeniyle 2021 yılının, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alındığı hatırlatılmasına gönderme yapılmıştır.
– Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde; 2021 yılının ‘Bizim Yunus’ olarak anılması, Yunus Emre’nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması, medeniyet dili kimliğiyle bilinçli ve doğru kullanımının sağlanması amacıyla ‘Dünya Dili Türkçe’ adıyla yurt genelinde ve yurt dışında bir kampanyanın tertiplenmesine karar verilmiştir.” denilmiştir.
– Söz Konusu UNESCO kararında; sadece Yunus Emre’miz değil, Hacı Bektaş Veli, Yunus Emre ve Ahi Evran birlikte Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programına alınmış olması dikkate alındığında ve bu kararın ülkemizin teklifi ile alınmış olduğu da düşünüldüğünde, söz konusu genelgenin her üç Mutasavvıf Türk Dervişlerini kapsaması daha bir doğru olurdu sanırım.
– Anadolu’ya hemen hemen aynı dönemlerde gelmiş ve o dönemin Kırşehir topraklarında yaşamış olan Hacı Bektaş Velî ile Ahi Evran’ı, her ikisi arasında gerçekleşen sıcak ve yakın ilişkinin kara gün dostluklarını Ve hemen artlarında gelen ve Anadolu’nun aynı çalkantılı sürecinde aynı gelenekten beslenerek yaşadığı döneme ilişkin Türkçe şiirlileriyle kalplere ve gönüllere kazınan Yunus Emre’yi, ülkemizin teklif edip UNESCO’nun kabulü ile 2021 yılı içinde birlikte anmak ve kutlamak varken ayrıştırmak hiçbir şekilde doğru olmasa gerek..
– Bu durum kökleri Türk Tarihinde saklı bu üç Mutasavvıf Türk Dervişlerini hiç birini diğerinden ayırmadan bütünlük içinde anmak ve kutlamak; koşulları içinde doğru algılamak yönüyle de son derece önemlidir.
– ADNAN YILMAZ’IN KALEMİNDEN ALINMIŞTIR.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.