Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından “İnsanlığa Katkıları Bağlamında Kırşehirli Üç Alperen” konulu söyleşi düzenlendi. 25 Mart 2021 tarihinde YouTube kanalımızdan canlı yayınlanan konferansın açılış programına Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal ile Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Kemal Tavukçu katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Salahaddin Bekki yaptı. Ahi Evran-ı Veli’yi doğumunun 850. yıl dönümü, Hacı Bektaş-ı Veli’yi vefatının 750. yıl dönümü ve Yunus Emre’yi vefatının 700. yıl dönümü nedeniyle UNESCO’nun 2021 yılı Anma ve Kutlama Yıl Dönümleri Programlarına aldığını anlatan Bekki, kendilerinin de bu üç zirve şahsiyetin hayatlarının bir bölümünün Kırşehir’de geçmesi nedeniyle insanlığa katkıları bağlamında andıklarını söyledi.

Rektör Karakaya: “Ahilik Değerleri ile Çocuklara Doğrudan Dokunabilecek Projeler Geliştirdik”

Prof. Dr. Salahaddin Bekki’nin açılış konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’da bir konuşma yaptı. Bu üç gönül insanının kendilerinin yıldızı olduğunu, onların değerlerini taşıma ve aktarma mesuliyetinin üzerlerinde bulunduğunu belirten Rektör Karakaya, Ahiliği gerçekleştirilen sempozyumlarla 1300’den 1923’e kadar detaylı bir şekilde incelediklerini ve yedi ciltlik miras kitap haline getirdiklerini kaydetti. Ahilik değerlerini çocuklara eriştirebilecek ve onların hayatlarına dokunabilecek projeler geliştirdiklerinin altını çizen Prof. Dr. Vatan Karakaya, yüz yüze eğitim başladığında bu değerlerin tarih değil yaşanması gereken birer değer olduğunu ve Ahilik felsefesini çocuklara aktaracaklarını söyledi. Ahi Evran-ı Veli’yi, Hacı Bektaş-ı Veli’yi ve Yunus Emre’yi anmanın kendisinin nazarında onları anlamak ve onların değerleri ile yaşamakla olacağının altını çizen Rektör Karakaya, bu üç zihin tasarım sahibi insanın felsefesini modern döneme göre uygulama çabasında olunması gerektiğine dikkat çekti.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın konuşmasının ardından UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. M. Öcal Oğuz, UNESCO’nun 2021 yılı Anma ve Kutlama Yıl Dönümlerine üç alperenin alınma süreçlerinden bahsetti. Açılış konuşmasının ardından İstanbul Kültür Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal “Ahi Evran” konulu sunumunu gerçekleştirdi.