2021 AHİ EVRAN YILI « Kırşehir Anadolu Haber

2021 AHİ EVRAN YILI

Bu haber 22 Şubat 2021 - 17:40 'de eklendi ve 397 views kez görüntülendi.

Ahiliğin başkenti Kırşehir Milletvekili Mustafa Kendirli’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan genelgeyle, 2021 yılının “Ahi Evran Yılı” olarak kutlanmasına ilişkin açıklaması şöyle:

 

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla Resmi Gazete4de yayımlanan genelge ile 2021 yılı ‘Ahi Evran Yılı’ olarak kutlanacağı açıklanmıştır. 2021 Ahi Evran Yılı’nın, Ahiliğin başkenti Kırşehir’imiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

 

Ahi Evran Hazretlerinin nasihatlerinin, kurduğu ve yüzyıllardır usta-çırak geleneğiyle ayakta olan Ahilik müessesinin daha nice yüzyıllar devam ederek, gelecek nesillere aktarılması için Pirimiz Ahi Evran’ın doğumunun 850’nci sene-i devriyesi olan 2021 yılının, UNESCO tarafından da anma ve kutlama yıl dönümleri arasında olmasına karar verilmiştir.

 

Temelinde birlik, dirlik, kardeşlik, yiğitlik, ahlak, bilim ve sanat, kaliteli ve yenilikçi üretim ve adil paylaşım ile kadına hürmetin bulunduğu Ahilik kültürümüz, Anadolu’nun Türk yurdu haline gelmesinde, Selçuklu ve Osmanlı devletlerimizin asırlar boyu bu topraklarda hüküm sürmesinde başat rol oynamıştır.

 

‘Halka hizmet, Hakk’a hizmet’ şiarıyla üretirken, ticaretini yaparken Hakk’ı gözeterek milletine, toplumuna da fayda, değer sağlamayı, harama meyletmemeyi, dünya malına tamah etmemeyi, kendi muhtaç iken bile başkasına verecek kadar cömert olmayı öğütleyen Ahi Evran Hazretlerinden, Pirimizden öğrenecek çok şey olduğunu hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız.

 

Bu doğrultuda Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla birlikte yürütülecek ve yıl boyu sürecek etkinliklerle Ahi Evran Hazretlerini en doğru şekilde anlatacak, ‘Her seherde besmeleyle açılır dükkanımız, Ahi Evran’dır bizim pirimiz, sultanımız’ diyerek, Pirimizin iyiliği, doğruyu, adaleti önceleyen öğretilerini, tüm insanlığa ulaştıracağız.

 

2021 Ahi Evran Yılı dolayısıyla Anadolu’da Müslüman Türk kimliğinin yeşermesinde, medeniyetimizin gelişmesinde emeği olan Hoca Ahmed Yesevi, Mevlana, Hacı Bektaş-ı Veli, Tapduk Emre, Yunus Emre, Saru Salduk ve Şeyh Edebali gibi değerlerimizi de unutmayacak, bu yüce gönül erlerini de Ahi Evran Pirimizi anlatırken, anacağız. Çünkü Yesevi’den ders almayanın, Hacı Bektaş-i Veli’den öğütlenmeyenin, Mevlana’nın, Şeyh Edebali’nin sırrına vakıf olmayanın bir yanının eksik olacağına inanıyoruz.

 

Anadolu’nun tüm değerlerine sahip çıkarak, ayrım yapmadan, ötekileştirmeden, asırlara dayanan zengin kültür ve medeniyetini özümseyerek büyük ve güçlü Türkiye’yi kuracağız.

 

İnanıyorum ki 2021 Ahi Evran Yılı dolayısıyla da Şeyhimiz, Pirimiz Ahi Evran Hazretlerinin nasihatlerini sadece esnaflarımız, ahilerimiz değil tüm milletimize, insanlığa tatbik edeceğiz. Böylelikle ‘eline, diline, beline sahip ol. Kalbini, kapını, alnını açık tut’ nasihatiyle dirlik ve birliğimizi, ‘eşine, işine, aşına özen göster’ nasihatiyle hanelerimizde huzur ve bereketi, ‘kandırma, kanaatkar ol, dünya malına tamah etme’ nasihatiyle de paylaşmanın iyiliğe ve güzelliğe vesile olacağını hayatımızda tecrübe edeceğiz.

 

Bende eski bir ticaret erbabı, esnaf olarak Ahi Evran Hazretlerinin Pirimizin ‘Gelen gelsin saadetle, giden gitsin selametle’ sözünü hatırlatarak, tüm vatandaşlarımıza, tüm insanlığa saadetler ve selametler diliyorum.”

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.