ESKİ DEVLET BAKANI RAMAZAN MİRZAOĞLU’NUN YENİ YAZISI; TÜRK DEVLETİNİN VARYAG GEMİSİ İLE İMTİHANI,TÜRK SULARINDAN ÇIKIŞI VE SONRASI « Kırşehir Anadolu Haber

ESKİ DEVLET BAKANI RAMAZAN MİRZAOĞLU’NUN YENİ YAZISI; TÜRK DEVLETİNİN VARYAG GEMİSİ İLE İMTİHANI,TÜRK SULARINDAN ÇIKIŞI VE SONRASI

Bu haber 30 Ocak 2021 - 0:48 'de eklendi ve 966 views kez görüntülendi.

– SSCB döneminde Varyag ve Kuznetsov uçak gemisi yapılmak üzere Karadeniz’de kızağa konularak % 67’si tamamlanmıştı. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra Varyag Ukrayna ‘da kaldı. Uzun süre yapımına ara verilen platformu Hong Kong’lu bir iş adamı 20 milyon dolar gibi çok düşük bir fiyata satın aldı.

– Kamuoyuna dünyanın en büyük eğlence gemisi olacak, turizm amaçlı kullanılacak dense de asıl amaç Varyag’ı uçak gemisi olarak kullanmaktı.
– Varyag’ın Çin’e gitmesi için Türk boğazlarından geçmesi gerekiyordu. 306.5 metre uzunluğunda ve 72 metre genişliğindeki bu inşaası tamamlanmamış devasa geminin motoru ve dümeni yoktu.
Geçiş iznini İstanbul Liman Başkanlığı verebilirdi. Ancak Varyag’ın İstanbul Boğazı’ndan güvenli geçişi mümkün değildi. O bakımdan konu Denizcilikten sorumlu Bakan olarak bana intikal etti.

– Yaptığımız teknik değerlendirmeler sonucu geçişe müsade etmedik. Konu hükümete intikal etti.

– Merhum Başbakan Bülent Ecevit’in başkanlığında, Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, ilgili Devlet Bakanı olarak şahsım ve Genelkurmay 2. Başkanı org. Yaşar Büyükanıt toplanarak konuyu görüştük. Dışişleri Bakanlığı’nın olumlu görüşüne rağmen ilgili Devlet Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı İstanbul Boğazı’nda bu motoru ve dümeni olmayan devasa salın geçişte tehlike yaratacağından dolayı muhalif olduk. Dolayısıyla geçişe izin verilmedi.
– Montrö Antlaşmasına göre Türk Boğazları’nın kontrolü, güvenliği ve Deniz trafiği Türkiye’nin sorumluluğunda geçişler serbest ama güvenlik şart.
– Geminin götürülmesinde Çin ısrarlı idi. Çin Büyükelçisi defalarca Devlet Bakanlığına ve Başbakanlığa ziyarette bulunarak birçok vaatlerde bulunuyordu. Ama sonuç alınamıyordu. Konu ile ilgili olarak Çin’e defalarca şahsım davet edildi. Bu davetlere olumlu cevap vermedim.
Bu süreçte ilk önce zamanın Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral İlhami Erdil, sonra Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu, daha sonra Başbakan yardımcılarından birini Çin’e davet ettiler.
Bu ziyaretlerden sonra tekrar Başbakanımız yukarda adı geçen bizleri toplantıya çağırdı.

– Bu defa Genelkurmay temsilcisi görüş değiştirdi. Ben yalnız kaldım. Ancak İstanbul Boğazı’ndan emniyetli geçiş için alınacak teknik tedbirleri sıraladım.
Bir süre sonra Çin Büyükelçisi gereken önlemleri aldık diyerek Denizcilikten sorumlu Devlet Bakanı olarak bana geldi. Ben Denizcilik Müsteşarlığı uzmanları ile bu hususu tekrar görüştüm. Alınan tedbirleri yeterli bulmadık. Bunun üzerine Çin Hükümeti Başbakanlığa müracaat etti.

– Merhum Başbakan Ecevit bizzat bana Varyag’ın geçirilmesi konusunda iki sefer yazı yazdı. Ben de alınan tedbirleri yeterli görmediğimi, güvenli geçişin bu şartlar altında mümkün olmayacağını, büyük riskler taşıdığını belirten görüşümü bildirdim.
Bu şekilde dümensiz, motorsuz Varyag tam 18 ay Karadeniz’de dolaştı durdu.
Bu arada planlanmış bir proğrama katılmak için yurtdışına seyahatim vardı. Ne yazık ki bana vekalet eden bir Bakan arkadaşa Varyag’ın geçişi ile ilgili Bakanlar Kurulu Kararını imzalattılar.
– Varyag çok sayıda çekici römorkörler eşliğinde boğazlardan geçirildi. Ege Denizi’nde Eğriboz Adası açıklarında fırtınaya yakalandı. Halatlar koptu. Varyag başıboş sürüklenmeye başladı. Denizcileri Yunan Sahil Güvenlikçileri kurtardı. Yine de Hollandalı bir denizci boğuldu.
– Mısır Süveyş Kanalı’ndan geçmesine izin vermedi.

– Varyag üç ayda Ümit Burnu’dan Afrika’yı dolaşarak Çin’e ulaştı.
Çin’in Dalian Tersanesi’ne alındı. 9yıl üzerinde çalışılarak 2011 de Uçak Gemisi haline getirildi. Adı değiştirildi Liaoning oldu.

– Çin’in ilk uçak gemisi olarak 2012 yılında denize açıldı. Şimdi ise 24 savaş uçağı, 12 helikopter, savunma ve saldırı füzeleri ile Doğu Akdeniz’in sıcak sularında Suriye’ye destek vermek için seyrediyor.

30.01.2021

PROF. DR. RAMAZAN MİRZAOĞLU

Ramazan Mirzaoğlu
Ramazan MİRZAOĞLUramazanmirzaoglu@kirsehiranadoluhaber.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

1 ADET YORUM YAPILDI
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
SERDAR GÜNER31 Ocak 2021 / 01:20Cevapla

DEĞERLİ BAKANIM AKADEMİK BİLGİLERİNİZİ,MEMLEKET SEVDANIZI VE DEVLET TECRÜBENİZİ YANSITARAK OKURLARIMIZI AYDINLATICAĞINIZI BİLİYOR VE SİZDEN FARKLI BİR ÖZVERİ BEKLİYORUZ.
BAKANLIK DÖNEMİNİZDE ŞEHRİMİZE SUNDUĞUNUZ KATKILAR ŞAHSINIZI ÜLKEMİZDE OLDUĞU GİBİ YÖREMİZDEDE UNUTULMAZ KILMIŞTIR.
KIRŞEHİR ANADOLU HABER SİTEMİZİ BİRLİKTE BÜYÜTECEK VE ANADOLUMUZA, DİGER HERBİRİ ÇOK DEĞERLİ YAZAR ARKADAŞLARIMIZLA İNŞALLAH BİRLİKTE YÖN VERECEĞİZ.
GEĞERLİ BAKANIM İYİKİ VARSINIZ. ALLAH SAĞLIKLI VE UZUN ÖMÜRLER VERSİN.
KIRŞEHİR ANADOLU HABER AİLESİ OLARAK ARAMIZA HOŞ GELDİN DİYORUZ.