Fatih Sultan Mehmet « Kırşehir Anadolu Haber

Fatih Sultan Mehmet

Bu biyografi 13 Mart 2020 - 11:50 'de eklendi ve 139 views kez görüntülendi.

II. Mehmed (Osmanlı Türkçesi: محمد ثانى, Meḥmed-i s̠ānī; bilinen adıyla Fatih Sultan Mehmed; kısaca Fâtih, Osmanlı Türkçesi ile فاتح; Avrupa’da tanınan adıyla: Grand Turco (Büyük Türk) veya Turcarum Imperator (Türk İmparatoru)[1][2][3]; 30 Mart 1432 – 3 Mayıs 1481)[4][5], Osmanlı İmparatorluğu’nun yedinci padişahı. Tarihî kaynaklarda ismi, Mehmed isimli diğer padişahlarınki gibi, Muhammed şeklinde geçer.[6][7][8][9][10][11][12][13] İlk olarak 1444-46 yılları arasında kısa bir dönem, daha sonra 1451’den 1481 yılında ölümüne kadar 30 yıl boyunca hüküm sürdü.

II. Mehmed, 21 yaşında İstanbul’u fethederek 1000 yıllık Bizans İmparatorluğu’na son verdi ve bu olay birçok tarihçi tarafından Orta Çağ’ın sonu Yeni Çağ’ın başlangıcı olarak kabul edildi.[14] Fetih’ten sonra Fethin Babası anlamına gelen “Ebû’l-Feth” Osmanlı Türkçesi ile ابو الفتح, daha sonraki dönemlerde ise “Çağ Açan Hükümdar” ve “Kayser-i Rûm” (Roma İmparatoru, Osmanlı Türkçesi: قیصر روم) unvanları ile anıldı.[15][16]

Fatih, İslam peygamberi Muhammed’in “Konstantiniyye elbet fetholunacaktır. Onu fethedecek komutan ne güzel komutan, onu fetheden ordu ne güzel ordudur.” hadisine nâil olduğu için günümüzde Türkiye ve İslam dünyasının geniş bir kesiminde “kahraman” olarak kabul edilmektedir.[17]

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

PROF.DR.ERGİN KARİPTAŞ KÖŞE YAZILARIYLA KIRŞEHİR ANADOLU HABER’DE

-  Hatay’ın Kırıkhan İlçesinde doğdu. -  İlk, orta ve lise eğitimini bu ilçede, lisans ve yüksek lisans eğitimini Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesinde, Doktorasını ise İngiltere Newcastle Üniversitesinde tamamladı. -  2003 yılında Kırşehir Gazi Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesine yardımcı doçent, -  2009 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, Tıp Fakültesine doçent, -  2016’da ise aynı üniversiteye Profesör olarak atanmıştır. -  Halen Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim başkanlığını yapmaktadır. -  İyi derecede İngilizce bilmekte olup üç çocuk babasıdır. -  Görev yaptığı üniversitesinde bir çok idari ve akademik görevi ifa etmiştir. -  Hobi olarak tarihe ve uluslar arası ilişkilere ilgi duymaktad…

ESKİ DEVLET BAKANI PROF.DR.RAMAZAN MİRZAOĞLU KÖŞE YAZILARIYLA ÇOK YAKINDA KIRŞEHİR ANADOLU HABER’DE

1945'de Kırşehir'in Hacı mirza köyünde doğan Ramazan Mirzaoğlu, yatılı okuduğu ilkokuldan sonra Pazar Ören'deki Mimar Sinan İlköğretim okuluna girmiş ve okul birincisi olarak Ankara Yüksek Öğretmen Okulu'na seçilmiştir. Bilahare Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nden Yüksek Kimya Mühendisi olarak mezun olmuştur. İki yıl MTA'da çalıştıktan sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi'ne Araştırma Görevlisi olarak girmiştir. 1978 yılında Fen Doktorası aldıktan sonra, 1980-1981 öğretim yılında Finlandiya Hükümeti'nin bursunu kazanarak Helsinki Teknik Üniversitesi'nde ilmi araştırmalar yapmıştır. 1982 yılında Selçuk Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent olan Mirzaoğlu, 1983'de Doçent, 1989 yılında Profesör ol…

2021 AHİ EVRAN, HACI BEKTAŞ VE YUNUS EMRE YILI

Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, UNESCO'nun 2021'i Ahi Evran Veli, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre yılı ilan etmesiyle Anadolu bilgelerini yıl boyu tanıtacaklarını bildirdi. Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, UNESCO'nun 2021 yılını; Ahi Evran Veli, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emre yılı ilan etmesinden dolayı mutlu olduklarını belirterek 2021'in Kırşehir'in tanıtımı ve değerlerinin yaşatılması adına da önem taşıyacağını dile getirdi. Yılı boyu Anadolu bilgelerinin daha iyi anlaşılması, anlatılması ve yaşatılması için Kırşehir Belediyesi tarafından çeşitli hazırlıklar yapıldığını kaydetti. Konu ile ilgili açıklama yapan Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu: "UNESCO, bu toprakların yetiştirdiği büyük erenlerimi…

2021 UNESCO KARARIYLA KIRŞEHİRİN VELİ’LERİ YILI OLDU

UNESCO 40.GENEL KONFERANS KARARIYLA 2021 YILINI TÜRKİYE'NİN ÖNERİSİYLE İRAN VE AZERBEYCAN'IN AYNI ZAMANDA MAKEDONYA,ROMANYA'NIN DESTEĞİ İLE HACI BEKTAŞ-İ VELİ'NİN VEFATININ 750.YIL DÖNÜMÜ YUNUS EMRE'NİN VEFATININ 700.YIL DÖNÜMÜ AYRICA AHİ EVRAN-İ VELİ'NİN DOĞUMUNUN 850.YIL DÖNÜMÜ NEDENİYLE UNESCO KUTLAMA VE ANMA PROGRAMINA ALINDI. HACI BEKTAŞ-İ VELİ  OKUNACAK EN BÜYÜK KİTAP İNSANDIR. KADINLARI OKUTUNUZ. EN YÜCE SERVET İLİMDİR. ÇALIŞMADAN GEÇİNENLER BİZDEN DEĞİLDİR. SÖZLERİ HÜNKAR HACI BEKTAŞ-İ VELİ'YE AİT GÜNÜMÜZE GELMİŞ SÖZLERDEN BAZILARIDIR . HACI BEKTAŞ İLÇESİ 1954 YILINDA KIRŞEHİR'DEN KOPARILIP GÜLŞEHİR-AVANOS-KOZAKLI GİBİ HENÜZ İL YAPILAN NEVŞEHİR'E BAĞLANMIŞ OLSADA HACI BEKTAŞ HALKININ KIRŞEHİR'E BAĞLI…

MUSA DÜNDAR HAKKA YÜRÜDÜ

KIRŞEHİR HALKI TARAFINDAN SEVİLEN HAYIRSEVER VE GÖNÜL ADAMI HALKIN GÖZÜNDE KUMCU MUSA OLARAK BİLİNEN MUSA DÜNDAR VEFAT ETTİ . ÜLKÜCÜ HAREKETİN KIRŞEHİR'DEKİ SEVİLEN SAYILAN VE GEÇMİŞTEN BERİ EN BÜYÜK DESTEKÇİSİ ALPARSLAN TÜRKEŞ TARAFINDANDA 50.HİZMET YILI ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRÜLMÜŞ BİR KİŞİYDİ. BAŞBUĞ ALPARSLAN TÜRKEŞ'İN KIRŞEHİR'DE GÖRÜŞLERİNE BAŞVURDUĞU MUSA DÜNDAR HAYIRSEVER YÖNÜYLE TANINIRDI. AYNI ZAMANDA KARACAKURT TÜRKMEN BEYİ PAYE'SİDE VERİLEN DÜNDAR BÜYÜK BİR TÜRK MİLLİYETÇİSİYDİ. MERHUM MUSA DÜNDAR'A KIRŞEHİR ANADOLU HABER OLARAK ALLAH'TAN RAHMET SEVENLERİNE BAŞ SAĞLIĞI DİLİYORUZ.…

GÜNLÜK HABER AKIŞI

SON DAKİKA HABERLERİ