ANDIMIZ, OKURSANIZ YANDINIZ « Kırşehir Anadolu Haber

ANDIMIZ, OKURSANIZ YANDINIZ

Bu haber 22 Nisan 2021 - 21:32 'de eklendi ve 675 views kez görüntülendi.

Türküm, doğruyum, çalışkanım,

İlkem: küçüklerimi korumak, büyüklerimi saymak, yurdumu, milletimi özümden çok sevmektir.

Ülküm: yükselmek, ileri gitmektir.

Ey Büyük Atatürk!

Açtığın yolda, gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim.

Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

Ne mutlu Türküm diyene!

       İşte bu metin yani Andımız bir daha ilkokullarda okutulmamak üzere kaldırıldı.

       23 Nisan 1933 tarihinden 8 Ekim 2013 tarihine kadar ilkokul öğrencilerinin her sabah toplu olarak söyledikleri andımızın bazı değişikliler yapılarak aldığı en son şekli budur. Defalarca okuyorum ve her okuduğumda biraz daha seviyorum. Öğrenciyken okudum ve gurur duyduğum ilkokul öğretmenliğim zamanında da öğrencilerimle birlikte doya doya okudum.

       Bizim zamanımızda aşırı sol grubun azınlıkta olan bir fraksiyonu içinde yer alan bazı öğretmenler andımızın sözlerine karşı çıkıp sınıflarında andımızı okutmuyorlardı. Aslında onların kabullenemediği iki kelime vardı ve bunları söylemekten gocunuyorlardı. Neydi bu iki kelime “ Türk ve Atatürk “, dünyada kendi adından ve liderinden gocunan bizden başka bir millet var mıdır merak ediyorum.

       Şimdi Andımızı yazan ve okutulması için okullara yönetmelik gönderen kişi kimdir, soyu/sopu nedir, neler söyleniyor ona bir bakmakta fayda var.

       Andımızın kaldırılmasına taraf olan bazı yazarlara göre Reşit Galip bir Yahudi, bazılarına göre aşırı derecede Kemalist, bazılarına göre İslam düşmanı. Andımızı savunanların bazılarına göre vatanperver iyi bir Türkçü, bazılarına göre ise tavizsiz bir devrimci.

        Onun hayatından bize ne ya da Andımızla bu adamın hayatının ne ilgisi var diyeceksiniz. Çok ilgisi var, çünkü Andımızın kaldırılmasını isteyen bazı kişiler Onun kimliği üzerinden ( bunların çoğu asılsız veya saptırılarak anlatılanlar) Andımıza saldırıyorlar.

      Gelin bakalım Reşit Galip kimmiş. Ben kısaca hayatını yaptığım araştırmalara göre yazayım yorum ve karar size ait olsun.

       1893 yılında Rodos’ta doğan Reşit Galip’in babası mahkeme reisi Mehmet Galip Bey, annesi ise Münevver Hanım’dır. İlk ve orta Rodos’ta liseyi İzmir’de okudu.

       1911 yılında İstanbul Tıbbiye Mektebine girdi. Okulda “ Hakikat “ adlı gazete ve “Sivrisinek” adında karikatür dergisi çıkardı. Türk Ocaklarının bir şubesi açtı. Öğrenciliği sırasında Balkan Harbine katıldı ve yaralandı. Yine gönüllü olarak 1. Dünya Savaşı’na katılarak Çatalca ve Kafkasya Cephelerinde savaştı, Erzurum’da hastalanarak dönmek zorunda kaldı. 1917 yılında Tıbbiyeyi bitirdi. Dolmabahçe’de Cumhurbaşkanının sofrasında bulunduğu bir akşam Milli Eğitim Bakanı Esat Bey’i çok sert bir şekilde eleştirmesi Atatürk ile arasının açılmasına sebep olmuştur. Esat Bey Atatürk’ün çok sevdiği ve saygı duyduğu bir insandır. Bir müddet sonra istifa eden Esat Bey’in yerine 19 Eylül 1932’de Milli Eğitim Bakanı olarak atanır.

       23 Nisan 1933 sabahı çocuklarına kendi yazdığı bir andı okutur, aynı gün Çocuk Haftası açılış konuşmasında bu metni kendisi okur. Beğenilen bu metni bir genelge ile Andımız olarak okunması için bütün okullara gönderir.

       İşte Andımızı yazan Reşit Galip’in (Mustafa Reşit Baydur) hayatı ve Andımızın yazılış hikâyesi çok kısa şekilde budur.

       Tammy Kepler’i (Najla) Amerika’dan getirip okullarda ve salonlarda İslamiyet’le ilgili konferans verdirenler ve büyük bir hayranlıkla dinleyenler, İngiliz Yusuf Sami’nin İlahilerini büyük bir huşu ile dinleyip cd’leri yüzbinlerce sattıranlar onların kimliklerini niye araştırmazlar. İşin aslına kalırsa bunların hepsi de hoş karşılanmalı ancak kendi işlerine gelince hiç önemli değil, işlerine gelmezse hemen bir kulp takmaya ve karalamaya çalışırlar, bunda da başarılı oluyorlar.

       Yazımın başında söylediğim bir söz vardı. Andımızın içinde geçen iki kelime “ Türk ve Atatürk “ işte asıl mesele bu. Bir zamanlar aşırı sol bir grup tarafından istenmezken daha sonraları PKK ve onların siyasi ayağı, kendini İslami diye tanımlayan bir grup, Fetocular bir de her devrin şakşakçıları Andımızı istemeyen kesim içinde yer aldılar. Bunları anlıyorum anlamasına da öz be öz Türk olup ta Andımızı karşı olan soy özürlüleri bir türlü anlayamıyorum. Türk olmaktan mı utanıyorlar, doğru olmak mı işlerine gelmiyor, çalışkan olmayı mı sevmiyorlar. Yükselmeyi, ileri gitmeyi mi istemiyorlar. Yurdunu, milletini sevmekten imtina mı ediyorlar.

       Gözleri aydın olsun,23 Nisan 1933’te okunmaya başlanan Andımız seksen yıl sonra 8 Ekim 2013 tarihi itibariyle okullarda okutulması yasaklandı. Bir daha da geleceğini tahmin etmiyorum.

       Bu işin hukuki yönü hakkında hiçbir şey diyemiyorum, çünkü hukukçu değilim ve benim alanım dışındadır.

       Bu arada Türk Eğitim-Sen’in bu konuda vermiş olduğu mücadeleyi de takdirle karşılıyorum.

      Ben ve çocuklarım gururla ve göğsümüz kabararak Türküm, doğruyum, çalışkanım… diyerek Andımızı okuduk. Ne mutlu gururla Andımızı okuyanlara. Bundan sonrada torunlarıma Andımızı iliklerine işleyinceye kadar okutturacağım. Okuyacaklar ama anlayarak okuyacaklar.

       Demek ki beş yıl andımızı okuyup anlamını kavrayamayan milyonlar yetiştirmişiz.

       İlkem; yükselmek, ileri gitmektir.

       Varlığım Türk varlığına armağan olsun.

       Ne Mutlu Türküm Diyene.

Veysel TURGUT

Veysel TURGUT
Veysel TURGUTveyselturgut@kirsehiranadoluhaber.com

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

1 ADET YORUM YAPILDI
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
admin22 Nisan 2021 / 21:40Cevapla

VEYSEL HOCAM KALEMİNE YÜREĞİNE SAĞLIK YERİNDE, ZAMANINDA, VE YAZILMASI GEREKEN, HATTA GECİKMİŞ BİR YAZI TEŞEKÜRLER.