AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİNDE TIP SEMPOZYUMU YAPILDI « Kırşehir Anadolu Haber

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİNDE TIP SEMPOZYUMU YAPILDI

Bu haber 24 Mayıs 2021 - 19:55 'de eklendi ve 383 views kez görüntülendi.

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ VATAN KARAKAYA;

Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından geleneksel hale getirilen Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunun dördüncüsü bu yıl pandemi koşulları nedeniyle çevrim içi olarak yapıldı. 22 Mayıs 2021 tarihinde YouTube kanalımızdan canlı yayınlanan sempozyuma Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil ve akademik personel ile öğrenciler katıldı.

4. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumu açılış konuşmaları ile başladı. Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Tıp Bilimleri Araştırma Topluluğu Başkanı stajyer Doktor Betül Sulubulut, Ahi Hekimler Gelişim ve Düşünce Topluluğu Başkanı stajyer Doktor Beyza Nur Demir ve Düşlerden Gülüşlere Topluluğu Başkanı Ayşe Dirican birer konuşma yaptı.

Dekan Karahocagil : ‘’Hem Çağdaş Tıbbı En İyi Şekilde Kullanacağız Hem de Medeniyetimizin Değerlerini Tıp Eğitimi Müfredatına Yerleştireceğiz’’

Topluluk Başkanlarının konuşmalarının ardından Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil bir konuşma yaparak öğrenci sempozyumunun dördüncüsünü online dahi olsa gerçekleştirmenin mutluluğu içinde olduklarını kaydetti. Karahocagil, pandemi döneminin sıkıntılarına rağmen 30 araştırma grubu ve 14 sosyal sorumluluk projesi grubu oluşturularak danışman öğretim üyeleri nezaretinde çalışmalar yürütüldüğünü söyledi. Bir tıp eğitim kurumu olarak en önemli hedeflerinin çağdaş tıp eğitim yöntemlerini kullanmak olduğunun altını çizen Karahocagil, güncel tıbbi tecrübeler yanında medeniyetimizin değerlerini tıp eğitimi müfredatı içerisine yerleştirmenin de diğer hedefleri olduğunu vurguladı.  Sempozyuma teşrif eden herkese teşekkür eden Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, sempozyumun verimli geçmesi temennisinde bulundu.

Rektör Karakaya: “Ahilik Tarihsel Bir Olgu Olarak Kalmamalı’’

Ahiliğin bir değerler manzumesi olduğuna değinerek sözlerine başlayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, göreve geldikleri 2015 yılından beri Ahi Evran-ı Veli’yi yâd edecek birçok çalışmayı ortaya koyduklarını söyledi. Gelecek nesillere Ahiliğin doğru anlatılması ve yaşatılması amacıyla Ahilik derslerini üniversitemizde müfredata eklediklerini dile getiren Rektör Karakaya, Ahiliğin tarihsel köklerini irdeledikleri dört uluslararası sempozyum düzenlediklerini ve yedi ciltlik eser ortaya koyduklarını belirtti. Ahilik değerinin inşa edildiği dönemde felsefenin insanı düşünen canlı olarak tarif ettiğini vurgulayan Karakaya, Ahilik değerinin ise bir insan yetiştirme modeli olarak ortaya çıktığını işaret etti. Karakaya, bu minvalden bakıldığında Ahiliğin insanın teorik bilgisiyle tasavvur ettiği düşüncenin pratiğe dönüşmüş hali olduğunu kaydetti. İnsanın teorik düşüncesinin en genel halinin esnaflıkta hayat bulduğunu söyleyen Rektör Karakaya, Ahiliğin pratikleri kontrol ederek sosyal hayata hazırlama noktasında bir değerler bütünü oluşturduğunun da gözlerden kaçmamasını istedi. Ahilik tarihsel bir olgu olarak kalmamalı diyen Karakaya, bugün Ahiliğin değerlerine en çok ihtiyacımız olduğu dönemdeyiz dedi. Konuşmasının son bölümünde gençlere seslenen Prof. Dr. Vatan Karakaya, dünyayı sadece faydacılık gözüyle okumamaları insanların değerini bilmek üzerine bir tutum geliştirmeleri dileğinde bulundu.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Tufan: ‘’Pandemi Sürecinde Tıp Eğitiminde Farklı Dinamikler Oluştu’’

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın ardından Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’da bir konuşma yaptı. Gençlerle bir araya gelmekten her zaman mutlu olduğunu dile getirerek konuşmasına başlayan Tufan, Pandemi ve Tıp Eğitimi: Toparlanın Tuşluyoruz adlı sunumunu yaptı. Tıp eğitimi almak için üniversitelere gelen öğrencilerin yüzyılın pandemisiyle karşılaştığına atıfta bulunan Tufan, aile, öğrenci, akademisyen, bilim kurulu ve yönetici gözüyle farklı farklı bakış açılarının oluştuğunu söyledi. Eğitim-öğretim faaliyetlerinin uygulamalı bilimlerde üniversitelere bıraktıklarına dikkat çeken Tufan, burada da risklerden dolayı değişik görüşlerin ortaya çıktığını belirtti. Dünyadaki pandemi sürecinde yapılan tıp eğitimlerine de değinen Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan, her ülkenin hatta her üniversitenin dinamiğinin farklı olduğuna dikkat çektiği konuşmasını öğrencilerin sorularını cevaplayarak tamamladı.

Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi Müdürü Özdarendeli: ‘’Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi’nde Covid-19 Aşı Çalışmaları Başarıyla İlerliyor’’

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak Tufan’ın ardından Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Merkezi Müdürü (ERAGEM) Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ‘’Covid-19 Aşısı Erciyes Üniversitesi Deneyimi’’ adlı sunumunu yaptı. Aşı konusunda Türkiye’nin önemli bir tecrübesi olduğunu belirten Özdarendeli, Erciyes Üniversitesinin Covid-19 aşısında geldiği noktanın sevindirici olduğunu söyledi. Pandemi ile ilgili ilk aşı çalışmalarının 2020 Mart ayı sonunda Kayseri’de yatan bir hastadan alınan bir örnekle başladığını anlatan Özdarendeli, virüsün hücrelerde meydana getirdiği değişikliklerin ve stopatik etkilerin ortaya konduğunu kaydetti. Özdarendeli, aşı adayını karakterize ettikten sonra yeni nesil DNA dizilim yöntemiyle Covid-19’un genetik haritasını ortaya çıkardıklarına vurgu yaptı. Transgenik farelerde aşı çalışmalarına devam ettiklerini dikkat çeken ERAGEM Müdürü Özdarendeli, genç farelerle (6-8 haftalık) yaşlı farelerde (1 yaş üstü) oluşan antikor düzeylerinin farklı olduğunu gözlemlediklerini belirtti. Prof. Dr. Özdarendeli, Sağlık Bakanlığı’nın da desteklediği ‘Kovid-19’a Karşı İnaktif, Adenovektör ve Virüs Benzeri Partikül (VLP) Temelli Aşı Adaylarının Geliştirilmesi Projesi’ne geçen yıl başladıklarını ve çalışmaların başarıyla sürdüğünü dile getirdi.

Çalışmaların ERAGEM’de devam ettiğini anlatan Özdarendeli, faz-1 ve faz-2 aşıların gönüllülere uygulandığını hatırlattı. 10 Şubat 2021’de faz-2 uygulamalarına başladıklarını 3 miligram ve 6 miligram olmak üzere 9 Nisan’da ikinci dozlamaları bitirdiklerini dile getiren Erciyes Üniversitesi Aşı Geliştirme Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, şu anda faz-2’nin immun yanıtı gibi çalışmaların birçoğunun bitirildiğini söyleyerek sözlerini tamamladı.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.