AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ HABER DİZİSİ 2022 « Kırşehir Anadolu Haber

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ HABER DİZİSİ 2022

Bu haber 25 Nisan 2023 - 20:22 'de eklendi ve 221 views kez görüntülendi.

Üniversitemizin Büyük Başarısı Bütünleşik Kalite Yönetim Sisteminin İsim ve Marka Tescili Yapıldı

Örnek bir kalite süreci başlatan üniversitemiz, Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemini kurum ve kuruluşlara anlatmaya devam ediyordu. Onlarca kuruma anlatılan sistem 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu, ISO 9001:2015 Kalite Yönetim Sistemi, YÖKAK Dış Değerlendirme Ölçütleri, ISO 22000 Gıda Yönetim Sistemi, EFQM Modeli ve ISO 27001:201 Bilgi Güvenliği Yönetim Sisteminden faydalanılarak hazırlanıyordu. Kalite çalışmalarında öncü olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geliştirdiği sistemler meyvesini vermeye başlamıştı. Üniversitemizin kalite yönetim sistemi yazılımı için Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğüne yapılan başvuru sonuçlanmış, başvuru sonucunda sistem, Ahi Evran Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi (BKYS) adıyla Bilgisayar Programı türünde isim hakkını tescil etmişti. BKYS’nin marka tescili amacıyla Sanayi Bakanlığı Türk Patent ve Marka Kurumuna yapılan başvurumuz kabul edilerek 06.01.2022 tarihinde Ahi Evran Üniversitesi Bütünleşik Kalite Yönetim Sistemi adıyla anılmasına karar veriliyordu.


Tablo 1: Toplam Kapalı Alandaki Artış

Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya döneminde üniversitemiz toplam kapalı fiziki (yapılan yeni fakülteler, meslek yüksek okulları, idari binalar vs) alanı 60 bin metrekareden 250 bin metrekareye çıkarak toplamda %416’lık bir büyüme gösterdi.


Tablo 2: Akademik Personel Sayısındaki Artış

Açılan yeni bölümler ve fiziki büyüme ile beraber akademik personel sayısındaki artış rakamlara yansıdı. Örneğin Prof. Dr. Vatan Karakaya göreve başladığında 2015’te 22 olan profesör sayımız 2023 Ocak itibariyle 106’ya çıktı.

İntern Hekimlerimizden Büyük Başarı

23-29 Ocak 2022 tarihlerinde Üniversitemiz Tıp Fakültesi, Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Tıp Fakültesinde düzenlenen Donanımlı Hekim Yetiştirme Simülasyon Eğitimi Yarışmasına Tıp Fakültesi adına İntern Hekim Sedanur Topcu ve İntern Hekim Beyzanur Özcan katılıyordu. Donanımlı Hekim Yetiştirme Simülasyon Eğitimi Yarışmasında başarılı bir performans sergileyen ekibimiz Üniversitemiz Tıp Fakültesine ikincilik ödülü kazandırmıştı. Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, öğrencilerin bu tür yarışmalara katılmalarını her zaman desteklediklerini belirterek fakülte adına İntern Hekim Sedanur Topcu ve İntern Hekim Beyzanur Özcan ile öğrencilerin yarışmaya katılmasında büyük emekleri olan Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı öğretim üyelerine teşekkür ediyordu.

Ar-Ge Seramızda Kimyasal Gübre ve Pestisit Kullanımını Azaltmaya Yönelik ‘Mikrobiyal Uygulamalar’ Araştırılıyor

Şubat 2020’de Ar-Ge çalışmalarına başlanan “Termal Seralarda Kümelenme Projesi Ar-Ge serasında, seracılık alanında ürün verim ve kalitesini artırmaya yönelik projeler aralıksız devam ediyordu. Üniversitemiz, sağlıklı ve çevre dostu üretimin sağlanabilmesi adına yararlı mikroorganizmaların kullanım imkânlarının araştırıldığı projelere öncelik veriyordu. Projeleri yakından izleyen Prof. Dr. Vatan Karakaya ise bu çalışmanın asıl amacını şu şekilde açıklıyordu: ‘’Bu çalışmanın asıl amacı yararlı bakteriler sayesinde; hem bitkinin kök ortamından su ve besin elementi alınımının artması sonucu bitki beslenmesinin iyileşmesi, hem de bitkileri hastalıklara karşı koruyarak pestisit kullanım ihtiyacını azaltmasının sağlanması olarak düşünebiliriz. Bu sayede kimyasal gübre ve pestisit kullanımı azalacağı için ürünler daha sağlıklı olacak.’’

 

Üniversitemizde “2021 Yılı Akademik Başarı Ödül Töreni” Gerçekleştirildi

Üniversitemiz tarafından 15 Mart 2022 tarihinde, geçtiğimiz yıl yaptıkları akademik çalışmaların değerlendirilmesi sonucu dereceye giren öğretim elemanlarının ödül ve belgelerinin takdim edildiği “2021 Yılı Akademik Başarı Ödül Töreni” gerçekleştirilmişti. Üniversitemizde ilk kez gerçekleştirilen ve bundan sonra geleneksel hale gelmesi planlanan törende; “2021 Yılı Genç Bilim İnsanı Ödülleri” ve “Bilim Teşvik Ödülleri” başlıkları altında iki ana kategoride, dört alanda 13 akademisyene ödülleri takdim edildi. Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya bir konuşma gerçekleştirerek akademinin tüm alanların kesişme noktası olduğunun altını çiziyor akademisyenin özgün bilginin üreticisi olma misyonuyla hareket etmesi gerektiğini belirtiyordu.


Makine Mühendisliği Öğrencilerimiz Komando Tipi Havan İmalatı Gerçekleştirdi

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü öğrencileri Serdar Sunay ve İbrahim Aydemir tarafından Komando Tipi Havan Tasarım ve İmalatı gerçekleştirildi. Savunma Sanayi ile ilgili çeşitli çalışmalarının devam ettiğini belirten Danışman Öğretim Üyesi Doç. Dr. Levent Urtekin, proje ile öğrencilerin Havanın hem tasarımınını hem de imalatınını gerçekleştirildiğini vurguluyordu. Urtekin, ilerleyen süreçte ‘Savuma Sanayi İçin Alternatif Malzeme ve İnsansız Hava Aracı’ ile ilgili iki farklı araştırma projesinin ise tasarım aşamasında olduğunu sözlerine eklemişti.

Kurutlu’da Kazı Çalışmaları Artık 12 Ay Boyunca Yapılacak

Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Öğretim üyelerinden Prof.Dr.Ahmet Cem Erkman’ın başkanlığında devam eden Kurutlu Fosil Lokalitesi Kazıları artık on iki aylık proje kazısı statüsünde yer alacaktı. Projede şu ana kadar yapılan kazılar sonucunda zürafa (Giraffidae), gergedan (Rhinocerotidae), fil (Proboscidae), kemirgen (Rodentia), sırtlan (Hyaenidae), kedigiller (Felidae), at (Equidae), boynuzlugiller (Bovidae), domuz (Suidae), kara kaplumbağaları (Testudinidae) ve kuyruksuz büyük maymunlara (Hominoidae) ait fosiller bulundu.

İlklere Öncülük Etmeye Devam Ediyoruz

Üniversitemiz Teknoloji Transfer Ofisi, 2017 – 2021 yılları arasında yapılan patent başvurularıyla “Kırşehir İli Patent Başvurusu Birincisi” olma başarısını gösterdi. Ülke sınai mülkiyet sisteminin gelişimine katkı sağladığı için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından ödüle layık görülen üniversitemiz adına ödülü Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kurban alıyordu.

 

Üniversitemiz Tıp Fakültesinde Deney Hayvanları Laboratuvarı Kuruldu

Üniversitemiz Tıp Fakültesi bünyesinde Deney Hayvanları Laboratuvarı Ünitesi kuruluyor, laboratuvarın tüm akademik düzeylerde öğrencilerimize ve üniversitemizdeki bilimsel çalışmalara önemli katkılar sağlaması bekleniyordu. KAEÜ Tıp Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Yusuf Kenan Dağlıoğlu kurulan laboratuvar hakkında bilgiler verirken Türkiye’de Tıp Fakülteleri arasında ilk defa kendilerinin ‘’Deney Hayvanları’’ dersini seçmeli ders olarak verdiklerini belirtiyor, bu sayede öğrencilerin bilimsel yatkınlıklarına becerilerine ve yeni denenecek fikirlerine destek olacak bir akademik anlayış içerisinde olduklarını ifade ediyordu.

KAEÜ’de Topraksız Tarımda Kullanılan İthal Yetiştirme Ortamlarına Alternatif Yerli Üretim Ortamları Geliştiriliyor

“Tarım ve Jeotermal” alanında pilot üniversite olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi yürüttüğü projelerle kamu kuruluşları ve özel sektör iş birlikteliklerini yoğun bir şekilde devam ettiriyordu. Prof. Dr. Vatan Karakaya yaptığı değerlendirmede geldikleri noktanın bir ekip çalışmasının ürünü olduğunu söylüyor ve iş birliği yapılan kamu kuruluşları ve özel sektör firmaları ile seracılık alanında dışa bağımlılığı azaltacak yerli ve milli girdi ile teknoloji üretmeyi ve geliştirmeyi hedeflediklerini belirtiyordu. Topraksız tarımda bitki yetiştirme ortamı olarak kullanılan kokopitin birim fiyatının 2.5 dolar seviyelerinde olduğunu hatırlatan Karakaya, yerli imkânlarla elde edilebilen bu ürünlerin birim fiyatının ise 1.5 doların altında ve hafif kil agregasının 10 yıla kadar perlitin ise 5 yıla kadar daha uzun ömürlü olduğu bilgisini veriyordu.

 

Kaliteli Eğitimi Garantileyen Üniversitemizin İlk Yerli Eğitim Tasarımı AYDEP Patent Aldı 

Kaliteli eğitimi ve öğrenci yeterliliğini hedef alarak üniversitemiz tarafında hazırlanan ve 2016 yılında Eğitim Fakültesinde pilot proje olarak uygulanmaya başlayan Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesi (AYDEP), Türk Patent ve Marka Kurumundan patent alıyordu. Tüm dünyada yaşanan COVİD-19 sürecinde çevrim içi eğitimlerde başarı gösteren AYDEP, 2022 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Senato Kararı ile üniversitemizin tüm bölümlerinde uygulanmaya başlanmıştı. Türkiye’nin eğitim alanında önemli ihtiyaçlarından biri olan AYDEP, süreç içerisinde geliştirilerek ülkemizdeki ilk yerel yazılım olma özelliğini de taşıyordu. Birçok üniversite ve eğitim kurumlarına model olan ve iki yıl önce patent başvurusu yapılan AYDEP, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından patent verilerek tescil edildi.

ULUSAL BASINDA KIRŞEHİR AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ

 

Rektör Karakaya ’’AYDEP’’i TRT Haber’de Anlattı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin geliştirdiği kaliteli eğitimi garantileyen Ahi Yeterliliğe Dayalı Dijital Eğitim Projesi (AYDEP) ulusal basınında dikkatini çekiyor TRT Haber Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile Kırşehir’de bir röportaj gerçekleştiriyordu. Prof. Dr. Vatan Karakaya TRT Haber’e şu açıklamaları yaptı: ”Bizim program tasarımımız, süreç kontrolümüz ve ölçmeyle tam bir bütün olan mantıksal eksiklik olmayan sistemin hata vermediği bir üçlü sistem. Sonrasında alt kırılımları bir eğitim öğretiminde örgün olarak ne yapılabiliyorsa online sistemde de aynısını yapabilen bir tasarım ortaya koyduk. Hem hoca yönüyle hem öğrenci yönüyle sistem insanlara kolaylık sağlıyor. Mesela soru hazırladığında soru belirli güvenilirlik ve geçerlilik düzeyine sahip değilse sistem bunu elimine ediyor. Bu soruyu soramazsınız diyor. Yani her şeyi bilimsel bir ölçütte yapay zekânın döngüsü altında öğrenciyi en iyi ortaya çıkartacak şekilde tasarlıyor. Hangi düzeyde eğitim yapıyorsanız o düzeyde ölçersiniz ve buradan yeterlilik elde edilir. İşte bu sistemimiz bunu garanti ediyor.”

Röportajın Linki İçin Tıklayınız: https://www.trthaber.com/haber/egitim/mekansiz-universite-uygulamasina-isik-tutan-yerli-portal-677891.html


Rektör Karakaya NTV’de Yayınlanan ’’Doğru Tercih’’ Programına Katıldı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, NTV ekranlarında yayınlanan Sadık Gültekin’in sunduğu “Doğru Tercih” programına 21 Temmuz 2022 tarihinde canlı yayın konuğu oluyordu. Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya üniversite adaylarının tercih dönemine yönelik gerçekleştirilen programda Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin yakaladığı başarılar, uluslararasılaşma, uzaktan eğitim, bölgesel kalkınma süreçlerine değindi.

 

Rektör Karakaya TV Net’te Üniversitemizi Anlattı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 24 Temmuz 2022 tarihinde TV Net’te yayınlanan Tercih Rehberi Programına konuk oluyor üniversitemizi ve imkanlarını anlatıyordu. Tercih Rehberi Program sunucusu Esra Esen Atayeter’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Vatan Karakaya, tercih döneminin yoğunluğundan bahsederek üniversite adayı öğrenciler ve üniversiteler için önemli bir dönem olduğunu belirtiyor üniversitenin ve şehrin öğrenci dostu olduğunu vurguluyordu.


Rektör Karakaya CNN Türk ’’Tercih Zamanı’’ Programına Konuk Oldu

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya CNN Türk’te yayınlanan Serra Taşkıran Özgür’ün sunduğu ’’Tercih Zamanı’’ programının konuğu oluyor, üniversitenin imkânlarından öğrencilere sağladığı kolaylıklara, alınan akreditasyonlardan şehrin olanaklarına birçok konuda bilgilendirme yapıyordu.

Üniversitemizin Başarıları Ulusal Basında Yer Aldı

Akademik çalışmaların yanı sıra bölgesinin kalkınmasına da katkı sağlayan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin gerçekleştirdiği tüm başarılar, 2022 yılında ulusal basında sık sık yer buldu. İnsan odaklı eğitimi ile eğitimde kaliteyi güvence altına alan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, son yıllarda gösterdiği başarılı performansı ile Sabah ve Yeni Şafak Gazetesinin sayfalarına taşındı.

 

Rektör Karakaya CNN Türk “Cem Seymen ile Çalışan Türkiye” Programında İhtisaslaşma Çalışmalarımızı Anlattı

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya katma değerli üretim ve inovasyonla fark oluşturan girişimlerin başarı hikâyelerinin paylaşıldığı Cem Seymen ile Çalışan Türkiye programına konuk oluyordu. Karakaya, programda üniversitenin Ar-Ge serasında kullanılan son teknolojileri, ceviz üretiminde geliştirdikleri iklim haritasını ve bölgeye katkılarını anlattı.


TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal Öğrencilerimizle Buluştu

Türkiye Bilimsel Ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi (KAEÜ) akademisyenleri ve öğrencileriyle bir araya gelerek 28 Nisan 2022 tarihinde Ahi Evran Kongre Kültür Merkezinde söyleşi gerçekleştirmişti. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK olarak öğrenci bazlı projelere büyük önem verdiklerini ve desteklediklerini söylüyordu. “Ülkemizin önceliklerini destekleyecek şekilde kendinizi yönlendirin” sözleriyle gençlere seslenen ve çözüm odaklı insan kaynağı için tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Hasan Mandal, “Sevgili gençler, kariyerinizi zenginleştirmek için çok disiplinli imkânlara açık olun. Bulmak arzusuyla bilimsel merakınızın peşinde önemli sorunlara çözüm arayın. Yükselen teknolojilerin oluşturduğu fırsatları derinlemesine keşfedin. Araştırma alanınızı iyi tanıyın ve iş birliği ağlarında etkin olun. Kariyer yöneliminizi güncel imkânlar doğrultusunda şekillendirin.“ ifadelerini kullanıyordu.

Topraksız Tarımda Üreticilerin ‘Gelir Seviyesini Artırıcı Alternatif Ürün’ Projeleri Yürütüyoruz

Ürünlerin dikiminden hasadına kadar geçen bütün süreci takip eden değişimleri gözlemleyen Üniversitemiz, ileri seracılık yöntemleriyle Türkiye’nin ihracat hedeflerine katkı sunmayı amaçlıyordu. Bu çerçevede özel sektöre üretim odaklı Ar-Ge desteği sunan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, topraksız tarımda üreticilerin ‘gelir seviyesini artırıcı alternatif ürünleri’ belirlemeye yönelik projesiyle de ülke ekonomisine değer üretme misyonuna devam ediyordu. Rektör Karakaya, yürüttükleri gelir seviyesini artırıcı alternatif ürün projesi sayesinde farklı meyve rengi şeklindeki kokteyl domateslerin, salkım domateslere kıyasla birim fiyatlarının 2-3 kat daha fazla olduğunu bildiriyordu. Sektördeki paydaşların görüşlerine önem verdiklerine dikkat çeken Karakaya, özel sektör-üniversite iş birliği sayesinde yöreye ve ülkeye katma değer üretme gayretinde olduklarının altını çiziyordu.

Kaliteli Eğitimi Garantileyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesini Aldı

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya’nın göreve geldiği günden bu yana sürdürülen kalite çalışmalarında önemli başarılar elde ediliyordu. Üniversitemizin kalite çalışmalarında gösterdiği özverili çalışmalar, YÖKAK’ın uygulamaya koyduğu ve tüm üniversitelerin almasının zorunlu olduğu Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesini almaya vesile oluyordu. Kurumsal Akreditasyon Belgesi için başvuruda bulunan üniversitemizde Kurumsal Akreditasyon Programı (KAP), YÖKAK tarafından oluşturulan değerlendirme takımı ziyaretleri ile başladı. Ön ziyaret, uzaktan ziyaret ve yüz yüze ziyaret olmak üzere üç aşamada değerlendirilen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, üç aşamalı değerlendirmeler sonucunda olumlu geri dönüşler aldı. YÖKAK tarafından yapılan değerlendirmeler kapsamında 650 ve üzeri puana 5 yıl süreyle “tam akreditasyon”, 500 ila 649 puana da 2 yıl süreyle “koşullu akreditasyon” belgesi verilmesi planlandı. Bu planlanma çerçevesinde Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi 5 yıl süreyle Tam Kurumsal Akreditasyon Belgesi almaya hak kazandı. Üniversitelerin kalite güvence sistemi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve idari süreçlerde değerlendirilmesini sağlayarak Türkiye Yükseköğretimine yeni bir yön çizen Kurumsal Akreditasyon Belgesinin üniversitemize hayırlı olmasını dileyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, kalite güvence sistemi, eğitim ve öğretim, araştırma ve geliştirme, toplumsal katkı ve yönetim sistemleri başlıklarında 22 ölçüt ve 56 alt ölçüt parametresiyle 1000 puan üzerinden değerlendirildiklerini ve tüm süreçlerden başarıyla geçtiklerini anlatıyordu.


Öğretim Üyemiz ’’Büklükale’’ Mevkiinde Milattan Önce 2000’li Yıllarda İnşası Yapılan Saray Keşfetti

Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi yaptığı bilimsel arkeolojik çalışmalarla insanlık tarihine ışık tutuyor, Üniversitemiz Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kimiyoshi Matsumura, Büklükale mevkiinde milattan önce 2000’li yıllara ait saray tespit ettiklerini ve dünyanın en eski cam şişesini bulduklarını açıklıyordu. Büklükale bölgesinde yapılan kazı çalışmalarında çeşitli malzemelerin bulunduğunu ifade eden öğretim üyemiz Matsumura, “En önemli eserlerden bir tanesi de şimdilik dünyada en eski diyebileceğimiz cam şişesi burada bulundu. Burada bu tür cam şişesi sadece Hitit’in başkenti Boğaz köyde parça halinde birkaç tane çıktı ama bizimki ondan 200 sene eskiye doğru gidiyor’’ diyordu.

Kaman’da ’’Tarla Günü’’ Etkinliği Yapıldı

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi kapsamında tarım ve jeotermal alanında pilot üniversite olan Üniversitemiz, tarım alanında yürüttüğü kaba yem üretim projesiyle Kırşehir çiftçisine katkı vermeye devam ediyordu. Bu kapsamda 23 Haziran 2022 tarihinde Kaman Aydınlar Köyü’nde düzenlenen ‘Tarla Günü’ etkinliği düzenlendi. Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Vatan Karakaya, pandemi süreci sonrası ülkelerin gıda arzı ve üretimi hususunda sıkıntılar yaşadığını dile getirerek  ‘’YÖK’ün ihtisaslaşma ve bölgesel kalkınmayı önceleyen çağrısından sonra Kırşehir için ne yapabiliriz diye kendimize sorduğumuzda karşımıza çıkan şey ilimizde çiftçilikle üretim döngüsünün yaygın olduğuydu. Bu döngüye bilgiyi katmamız danışmanlık yapmamız gerektiğine karar verdik. Projelerimizden biriside kaba yemdi. Neden kaba yem? Çünkü burası tarım kenti işin içine bilgi girdiğinde daha nitelikli üretim, daha fazla kazanç ve sonuç olarak daha müreffeh bir hayatı öngördüğümüz için bu projeyi tasarladık.’’ İfadelerini kullanıyordu.

Tıp Fakültemiz İlk Mezunlarını Verdi, Doktorlarımız Göreve Hazır

Yenilikçi eğitim anlayışı ve araştırma olanakları ile bilimsel araştırma ve geliştirme yeterliliğine sahip ve mesleki etik değerlerini yaşatarak donanımlı hekimler yetiştirmeyi hedef edinen Üniversitemiz Tıp Fakültesinin 2021-2022 Akademik Yılı Mezuniyet Töreni gerçekleşiyor ve ilk mezunlarını veriyordu. Mezuniyet töreninin açılış konuşmasını Tıp Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil yapıyordu. Karahocagil, Tıp Fakültesi olarak ilk mezunlarını vermekten dolayı onurlu ve gururlu olduklarını ifade ediyor, ‘’Gençlerimizi iyi yetişmiş bir hekim olarak sizlere teslim edeceğiz demiştik. Bugün bu salonda bu sözü yerine getiriyor, Ahi Hekimlerimizi sizlere emanet ediyoruz’’ diyordu. Tıp Fakültesinin şehrin ‘Kızılelma’sı olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Vatan Karakaya ise, üniversiteye kazandırdıkları yeni morfoloji binasında öğrencilerin eğitim faaliyetlerine devam ettiğini ifade ederek modern, tam donanımlı bu bina da kadavrasından laboratuvarına her türlü imkânın olduğunu vurguluyordu. Karakaya, mesleki becerimizle insan biyolojisine hitap ederken kalbe değmeyi göz ardı etmememiz gerektiğine de dikkat çekiyordu.


Kesme Gül Yetiştiriciliğinde Maliyet Düşürmek İçin Atık Mantar Kompostu ve Fındık Kabukları Kullanıyoruz

Üniversitemiz bünyesindeki Ar-Ge serada jeotermal kaynak kullanılarak atık mantar kompostu ve fındık zar kabuğu atıklarından kesme gül yetiştiriliyor. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin projesinin dünyada ve Türkiye’de sıklıkla kullanılan  Hindistan cevizi lifi olan ve maliyeti yüksek kokopite alternatif oluşturması hedefleniyor. Proje ile farklı organik atıkların topraksız gül yetiştiriciliğinde ortam olarak kullanılıp kullanılmayacağını araştırdıklarını söyleyen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, süs bitkileri üretiminde kullanılan girdilerin çoğunda dışarıya bağımlılık gibi faktörlerden dolayı oluşan dezavantajı aşacaklarını söylüyordu.

 

Üniversitemize Kurumsal Akreditasyon Belgesi Şed Kuşatma Töreni Eşliğinde Takdim Edildi

Kırşehir Ahi Üniversitesine Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından “Kurumsal Akreditasyon Belgesi” almaya hak kazanması sebebiyle Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezinde Kurumsal Akreditasyon Belge Takdim Töreni düzenleniyordu. 30 Eylül 2022 tarihinde 15 Temmuz Milli İrade salonunda düzenlenen takdim törenine Kırşehir Valisi Hüdayar Mete Buhara, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Muhsin Kar, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Kırşehir Belediye Başkan Vekili Osman Uçar, Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Adalet Komisyonu Başkanı Ömer Dadal, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, Anadolu Üniversiteler Birliğine üye üniversitelerin rektörleri, Kırşehir il protokolü ile akademisyen, idari personel ve öğrenciler katılmıştı. Kalite süreçlerinde her alanda kendini akredite eden bir üniversite olduklarını belirten Rektör Karakaya, bütün iş süreçleri ile birlikte kalite yönetim sistemini özgün olarak tasarladıklarını vurguluyordu. Kalitedeki özgün tasarım ile Yükseköğretim Kalite Kurulunda (YÖKAK) üniversitemizin örnek gösterildiğini de dile getiren Prof. Dr. Vatan Karakaya,  bu tasarım ile yükseköğretimdeki çok sayıda üniversitede kalite çalışmalarını anlattıklarını da anımsatıyordu. 2020 yılında AYDEP’i senatoda aldıkları kararla üniversitenin eğitimde kalite güvence sisteminin merkezine yerleştirdiklerini anlatan Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya, bu süreçte hem Bütünleşik Kalite Yönetim Sisteminin hem de AYDEP’in Türk Patent Enstitüsünden patent aldığını da sözlerine ekliyordu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Üniversitemizde Konferans Verdi

Bitkilerin koruyucu ve tedavi destekleyici etkilerini ortaya koyan kürleriyle, dünya literatüründe önemli bir yere sahip olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu, 19 Kasım 2022 tarihinde Üniversitemizde düzenlenen 2. Uluslararası Ahi Evran Tıp ve Sağlık Bilimleri Kongresinde “Halk Gözüyle Anadolu Tıbbı” konulu konferans veriyordu. Saraçoğlu, bir köylü öldüğünde bir doğa kütüphanesinin öldüğüne dikkat çekerek buna karşın ata tohum çalışmaları kapsamında Anadolu’da binin üzerinde tohum toplandığını bildiriyordu. Toplanan tohumların çoğaltıldığını, böylelikle halkın hizmetine sunulduğunu belirten Saraçoğlu, “Günümüzde gıda güvenliğinde sorun var. İklim değişikliği neticesinde biyolojik çeşitlilikte düşüş var, genetik kaynaklarda düşüş var. Bunun için ata tohumlarının mutlak surette korunması, çoğaltılıyor olması lazım. Siz hibrit tohumla bir yere varamazsınız. Elinizde ata tohum olmadığı sürece herhangi bir şekilde yeni bir çeşit de geliştiremezsiniz. Bizim Anadolu’nun yerel tohumları çok kıymetli tohumlardır” diye konuşuyor bitkilerin her birinde ayrı bir şifa kaynağı bulunduğunu kendilerinin vazifesinin ise bunları ortaya koymak olduğunu konferansta anlatıyordu.

2022 Yılı Akademik Gelişim, Sanatsal Faaliyetler, Konferanslar


Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergimiz AEÜSBED 2021 Yılı SOBİAD İmpact Faktörü Sıralamasında Üçüncü Sırada

Akademik çalışmalarını hız kesmeden sürdüren üniversitemiz akademik dergileri ile bilim dünyasına katkı sunmaya devam ediyor. Bu çerçevede üniversitemiz Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi AEÜSBED aldığı atıf sayıları ve etki değerleri bakımından büyük bir başarıya imza atarak Sosyal Bilimler Araştırma Derneği (SOBİAD) tarafından paylaşılan listede üçüncü sırada yer aldı.

Üniversitemizde ’’Aliya İzzet Begoviç’’ Panel ve Fotoğraf Sergisiyle Anıldı

Üniversitemizde Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim Vakfı koordinatörlüğünde T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörlüğü ve Gazi Üniversitesi Rektörlüğü iş birliğinde “Aliya Bir Medeniyetin Yeniden İnşaası’’ paneli ve ”Fotoğraf Sergisi’’ düzenlendi. 1 Mart 2022 tarihinde Aliya İzzet Begoviç’i Anma Projesi Etkinlikleri çerçevesinde Ahi Evran Kongre ve Kültür Merkezi 15 Temmuz Milli İrade Salonu ve fuaye alanında gerçekleşen etkinliklere çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Üniversitemizde “İslam ve Bilim” Konulu Söyleşi Düzenlendi

Üniversitemizde Akademik Gelişim ve Düşünce Topluluğu tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halis Aydemir’in konuşmacı olarak katıldığı “İslam ve Bilim” konulu söyleşi düzenlendi. 3 Mart 2022 tarihinde 15 Temmuz Milli İrade Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Rektör Karakaya ’’Matematiksel Düşüncenin Modern Çağda Algılanışı’’ Üzerine Çevrim İçi Seminer Verdi

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya, 8 Mart 2022 tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘’Matematiksel Düşüncenin Modern Çağda Algılanışı’’ üzerine çevrim içi seminere konuşmacı olarak katıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi Matematik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Necip Şimşek’in moderatörlük yaptığı seminer de Karakaya, modern dönemde matematik ve maddesiz düşünme üzerine konuştu.

Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Alan İndeksinde Taranmaya Başlandı

2021 yılında, TR Dizin verilerine göre “en çok görüntülenen dergiler” sıralamasında ilk on dergi arasına giren Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 2022 yılında eğitim bilimleri alanında alan indeksi olarak kabul edilen ve uluslararası saygın bir indeks olan “H. W. Wilson Databases (Education Full Text)” veri tabanında taranmaya başlandı.

Âşık Geleneğinin Büyük Temsilcisi ’Âşık Veysel’ Vefatının 49.Yılında Üniversitemizde Anıldı

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi ve Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Âşık Veysel, 49. Ölüm Yıl Dönümü münasebetiyle anıldı. Kongre ve Kültür Merkezinde 21 Mart 2022 tarihinde yapılan anma programında ilk olarak Prof. Dr. Selahattin Bekki ‘Veysel Olmak / Olabilmek’ söyleşisini yaptı. Söyleşinin ardından Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci ve öğretim elemanları Âşık Veysel Türküleri dinletisi sundu.

Öğretim Üyemiz ve Öğrencileri Ceviz Kabuklarından Dezenfektan Ürettiler

Bölgesel kalkınma ve ihtisaslaşmayı önceleyen Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi, bilime ve teknolojiye yön vermeye devam ediyordu. Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mevlüde Alev Ateş ve öğrencileri pilot uygulamalar kapsamında bölge üreticilerine destek sağlamak amacıyla yeşil ceviz kabuğu atıklarından dezenfektan üretmeye başladılar.

Üniversitemizde 5. Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumu Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencileri tarafından geleneksel hale getirilen Ulusal Ahi Evran Tıp Öğrenci Sempozyumunun beşincisi düzenlendi. Sempozyum başkanlarının konuşmalarının ardından Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil söz alarak bir konuşma yaptı. Karahocagil konuşmasında, sempozyum hakkında bilgiler vererek bu yıl beş dönemde okuyan beş yüzün üzerinde öğrenci ve seksenin üzerinde akademik danışmanlık yapan öğretim üyesinin aktif görev aldığını kaydetti. Sempozyumda sunulmak üzere 41 araştırma grubu ve 28 sosyal sorumluluk proje grubu oluşturulduğunu dile getiren Prof. Dr. Mustafa Kasım Karahocagil, yapılan bütün bu çalışmaları Tıp eğitim müfredatının bir tamamlayıcısı olduğunu ve sempozyumun sözlü sunum oturumlarında sunulacağını belirtiyordu.

 

4. Geleneksel Üniversite-Şehir Buluşması Yapıldı

Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından geleneksel hale getirilen Geleneksel Üniversite-Şehir Buluşması pandemi nedeniyle verilen iki yıl aradan sonra tekrar gerçekleştirilmişti. 4. Geleneksel Üniversite – Şehir Buluşmasının açılış konuşmasını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya yaparak üniversitelerin evrensel kurumlar olduklarını ve tüm dünyadan aldıkları bilgi ve birikimi önce şehirlerinde daha sonra da ülkelerinde faydaya dönüştürdüklerin söylüyordu.


Ahi Evran Tıp Dergisi (Ahi Evran Medical Journal) EBSCO İndeksinde Taranmaya Başlandı

Bilimsel bilgi üretimi, araştırma ve yayın etiği bağlamında yaptığı nitelikli akademik yayıncılıkla ön plana çıkan Ahi Evran Tıp Dergisi, sağlık bilimleri alanında değerli bilimsel araştırmaların yayınlanmasında önemli rol üstlenmeye devam ediyordu. Önceki yıllarda ULAKBİM TR Dizin, Türk Medline, DOAJ ve Türkiye Atıf Dizini (Turkiye Citation Index) indekslerine girmeye hak kazanarak akademik yayıncılıkta saygın bir yer edinen dergi, artık EBSCO indeksinde de taranacaktı.

Öğrenciler Bahar Şenliğinde Doyasıya Eğlendi

Üniversitemizde 26-27 Mayıs 2022 tarihlerinde Bahar Şenliği düzenlendi. Çok sayıda öğrencinin katıldığı şenlikte; halk oyunları, bilgi yarışmaları, hediye çekilişleri gerçekleştirildi.

Ulusal Ajans Erasmus+ KA107/171 Projemizi 94 Proje Arasından Seçerek Destekleme Kararı Aldı

Üniversitemiz YÖKAK kalite sürecinin önemli yapıtaşlarından uluslararasılaşmayı bir adım öteye taşıyordu. İç Anadolu Bölgesi (ÜNİKOP Üyeleri ile TR71 Bölgesi) içerisinde uluslararasılaşmada marka olan Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinin Erasmus+ KA107/171 Projesi Ulusal Ajans tarafından 94 proje arasından seçilerek 71.415 Euro (1.321.825 TL) destekle kabul edildi.

Kırşehir’in Simgeleri Kampüsümüze Resmedildi

Üniversitemiz Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Rektörlük binası duvarına resim boyama yapıldı.  Neşet Ertaş Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencileri, 20 gün süren duvar çalışmalarında Kırşehir’in simgesi haline gelen ve Kırşehir’le özdeşleşmiş kişilerin ve yapıların resimlerini çizdiler. Duvar boyama çalışmalarını yerinde inceleyen Rektör Karakaya, sanata ve sanatçıya değer verdiklerini, onların çalışmalarını önemsediklerini dile getirerek, Rektörlük binası duvarının bu simgelerle resmedilmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirtti.

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT

Yorum Yok
YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.